Angelica Frolov. Despre altfel de relații, dar aceleași sentimente.

14344927_10208835797485218_1991010027577721462_n

Angelica Frolov a fost la un pas de a deveni președinte (de alternativă) al Republicii Moldova. E activistă pentru drepturile LGBT, lesbiană declarată, om care nu are frici și care-i ajută pe alții să și le depășească.

– Ce a provocat decizia de a fi lesbiană?

– A fi lesbiană, nu este o decizie, dacă ar fi așa, atunci și a fi heterosexuală ar fi o decizie. Ar suna la fel de hazliu întrebarea: „De ce, în ce circumstanțe ai luat decizia să fii heterosexuală?” Orientarea sexuală, oricare ar fi ea, o înțelegi atunci, când te îndrăgostești pentru prima dată. În dependență de sexul persoanei de care te-ai îndrăgostit, poți să spui că ești heterosexuală, homosexuală, iar, dacă te-ai îndrăgostit de mai multe ori în persoane de ambele sexe – poți înțelege că ești bisexuală.

– Cum au primit apropiații tăi vestea?

– Evident că a fost un șoc pentru ei, le-a luat ceva timp să se deprindă cu situația și încă mai mult să mă înțeleagă și accepte.

– Ai un fiu. Îi dai libertatea totală, pentru că și tu, ai fost liberă să alegi cine vrei și cum vrei să fii sau există un control în educație?

– Am un fiu, care deja e bărbat și nu mai trebuie educat. Suntem prieteni și ne respectăm reciproc. Când a fost mic l-am educat obișnuit, totuși cu respect față de el și cu discuții atunci, când vedeam că poate face o alegere greșită. Cât ține de cine vrea să fie – a ales-o singur, fiind îndrumat de mine (dacă vorbim de specialitate) și susținut de mine (dacă vorbim de interese și pasiuni).

– Dacă e să compari, făcând referință la relațiile tale cu bărbații, cum e să fii într-o relație cu o femeie? Sunt ele mai empatice, înțeleg mai bine ce-și dorește o femeie? Ce fel de parteneri sunt femeile?

– Nu pot compara, pentru că relația (una singură) care am avut-o cu un bărbat nu era o relație în care am iubit. Nu sunt capabilă să iubesc bărbați, pentru că sunt homosexuală. În relațiile cu femei, am iubit, și aceasta face diferența. Femeile sunt diferite, la fel ca și bărbații. Nu poți spune că femeile sunt mai empatice sau că înțeleg mai bine un alt om. Și printre femei, și printre bărbați sunt persoane empatice, egoiste, înțelegătoare, violente… nu depinde de sex. Eu am avut noroc de persoane integre și foarte bune ca partenere

– Ai fost vreodată trădată de o femeie?

– Este foarte complicat acest concept, de trădare. Ce înseamnă o trădare, de fapt? Cred că unicul om, care mă poate trăda, sunt eu însumi. Am fost în relații de lungă durată care s-au finisat într-o zi. A fost alegerea noastră să punem punct acestor relații, din diverse motive. Așa este viața. Însă le sunt nespus de recunoscătoare partenerelor mele pentru fiecare zi alături de ele, pentru că am fost fericită și iubită. Dacă am fost mințită? Da, dar cred că au făcut-o pentru a mă proteja, a nu-mi face rău. Cred că fiecare din noi este periodic pus în situația de a minți, pentru a proteja persoana apropiată.

– Ai „concurat” cu femei pentru a cuceri o femeie? Așa cum obișnuiesc să facă femeile între ele pentru a „obține” un bărbat.

– Nu cred în asemenea concurență. Persoana sau este interesată de mine, sau nu. Dacă este interesată de altcineva, înseamnă că trebuie să-i respect sentimentele. Concurența de acest fel, există atunci, când persoanele sunt încă foarte infantile și nu sunt încrezute în sine.

– Scenele cu lesbiene sunt super populare în filmele porno și nu doar filmele… dansurile în cluburile de noapte, imitarea săruturilor pe scenă, exploatarea acestei teme nu te deranjează?

– Nu mă deranjează, pentru că nu mă regăsesc în aceste scene. Mă deranjează doar hărțuirea și avansurile nedorite din partea unor oameni. Este o diferență mare între orientarea sexuală și comportamentul sexual. Orientarea este despre sentimente, dragoste, afecțiune. Jocurile sexuale – țin de comportamentul sexual. Dacă sunt cupluri care se excită de la asemenea scene – să le fie de bine, internetul este plin de tot ce vrei, important să fie de comun acord.

– Ce-ar trebui oamenii să știe despre comunitatea LGBT din Moldova?

– Doar un singur lucru: persoanele LGBT NU sunt o masă omogenă, sunt atât de diferiți, încât nu poți caracteriza acest grup decât prin cuvântul „diferiți”. La fel e și cu persoanele heterosexuale, nu le poți defini pe toate doar în baza sentimentelor amoroase care le au. Noi trăim viața noastră așa, cum credem că e mai bine pentru fiecare din noi și vrem să fim fericiți și fericite.

– Bănuiesc că acest interviu ar putea fi citit de cineva care este pe punctul de a declara că e gay sau lesbiană. Cum ar putea afla dacă, cu adevărat, este așa, dacă nu e o idee de moment, dacă n-ar putea trece…

– Am menționat mai sus, dacă te-ai îndrăgostit – asta e, dacă sunt doar dorințe sexuale și căutare de sine în sex – nu are nimic cu orientarea ta sexuală. Poți încerca sexul cu o persoană de același sex, fiind, profund heterosexual(ă). Sexul nu înseamnă nimic.

– Deci, homosexualitatea nu poate fi doar o etapa de ”tranziție”?

– Nu, nu poate. Este o parte a personalității tale, la fel ca și culoarea ochilor sau mărimea piciorului. Dacă al doilea partener de dragoste este de alt sex, decât primul, înseamnă doar una – ești bisexual(ă).

– Ce părere ai de shemale?

– Cred că oamenii sunt liberi să facă cu corpul și viața lor, ce doresc. Regula de aur – dorința să fie reciprocă, fără violență.

– Ai ajuns până în finala emisiunii Candidat. Ai putut fi președinte de alternativă al R.M. Care ar fi mesajul tău de Anul Nou?

– La mulți ani! Să fiți fericiți în ceea ce faceți și în modul de a vă trăiți viața. 🙂

      Este interzisă reproducerea totală  a conținutului. Orice preluare se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s